Ingredienser
- 6-8 kg. Kalkun
- Kryddersmør (kan selv laves)
- Krydderurter: Rosmarin, laurbærblade & timian
- 3 klementiner
- Æbler
- Svesker
Til fars (hvis du selv vil ”stuffe”):
- 1 kg hakket svinebov
- Havsalt
- Hvid peber
- Reven muskatnød
- Citron
- 1 Klemmentin
- Salvie
- Løg
Sådan gør du
Hvis du selv vil ”stuffe” kalkunen:
- Start med farsen. Bland følgende i en blender: 1 kg. Hakket svinebov, lidt havsalt, en knivspids hvid peber, 1 tsk. Reven muskatnød, revet skal fra ½ citron og ½ klementin, 1 håndfuld salvie og 2 udskårne løg. Ælt dernæst farsen.
- Først skal kalkunen forberedes. Det kan gøres tidligt på dagen. Skub en ske und under skindet for at løsne skindet. Mellem kødet og skindet fordeles kryddersmøret. Læg også gerne stilke fra krydderurterne ind under skindet. Pak kalkunen ind i husholdsningsfilm og stil den i køleskabet.
- Tag kalkunen ud 2 timer før den skal i ovnen, så den får stuetemperatur. Nu skal den ”stuffes”. Halvér 3 klementiner og put dem ind i hulrummet sammen med et par stilke af rosmarin og timian samt laurbærblade. Tag også en stilk rosmarin og stik gen igennem skindet ved hulrummet, så skindet bliver på.
- Forvarm ovn til 180 grader
- Prop nu mest mulig fars ind i hulrummet og stil kalkunen på en bradepande. Læg udskårne æbler, og svesker omkring kalkunen sammen med friske rosmarinblade.
- Sæt kalkunen ind. Den skal have cirka 35-40 minutter per kilo, så en 8 kg kalkun skal have over 4,5 time. Kig løbende til kalkunen og hæld saften fra bunden af bradepanden over kalkunen hver halve time. Bruger du stegetermometer, så skal kalkunen være 65-85 grader i midten afhængigt af kvaliteten på fuglen.
- Tag kalkunen ud og pak den ind i sølvpapir. Den skal nu trække i mindst 30 minutter.
- Servér sammen med sovs (laves fra saften i bunden af bradepanden), hvide kartofler, brune kartofler og hvad du ellers mener der hører til jul.
Hvis du køber en kalkun, som allerede er “stuffed”
- Forvarm ovn til 180 grader
- Læg udskårne æbler, og svesker omkring kalkunen sammen med friske rosmarinblade.
- Sæt kalkunen ind. Den skal have cirka 35-40 minutter per kilo, så en 8 kg kalkun skal have over 4,5 time. Kig løbende til kalkunen og hæld saften fra bunden af bradepanden over kalkunen hver halve time. Bruger du stegetermometer, så skal kalkunen være 65-85 grader i midten afhængigt af kvaliteten på fuglen.
- Tag kalkunen ud og pak den ind i sølvpapir. Den skal nu trække i mindst 30 minutter.
- Server sammen med sovs (laves fra saften i bunden af bradepanden), hvide kartofler, brune kartofler og hvad du ellers mener der hører til jul.
Forslag til
› Mad på 15 min
› Mad på 30 min › Favoritter › Kager › Grillmad › Gæstemad › Kærlighedsmad › Brunch › Nem mad › Sommermad › Let mad › Hurtig mad › Julemad › Børnemad › Børnefødselsdag › Brød › Tilbehør › Snacks |
Kopiering af opskrifter eller artikler fra siden er strengt forbudt, og beskyttet af copyright - All Rights Reserved 2013-