Tunesiske middelhavs kødboller - opskrift
Til 4-6 personer
Ingredienser
Kødbollerne:
- 2 dl. frisk brød (skåret i små tern)
- 2 1/2 dl. mælk
- 750 g. hakket oksekød
- 1 æg
- 6 fed hvidløg (presset)
- 1 1/2 tsk. salt
- 1 tsk. sort peber
- 1 tsk. røget paprika
- 1 1/2 tsk. stødt ingefær
- 1 1/2 tsk. gurkemeje
- 1 tsk. spidskommen
- 1/2 tsk. cayennepeber
- 1/2 tsk. hvidløgspulver
- 1/2 tsk. stødt koriander
- 1/4 tsk. muskatnød
- 4 spsk. friskhakket persille
- 4 spsk. friskhakket koriander
- 4 spsk. friskhakkede forårsløg
- 1/2 dl. mel
- 1/2 dl. olivenolie
Sovs:
- 3 spsk. olivenolie
- 2 løg (hakket)
- 6 hvidløgsfed
- 200 g. tomatpure
- 2 kanelstænger
- 1 knivspids saffron
- 2 kyllingebouillonterninger
- Salt og peber
Couscous:
- 5 dl. couscous
- 1 dl. gyldne rosiner
- 2 spsk. olivenolie
- Salt og peber
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 175 c.
- Bag brødternene på en bageplade m. bagepapir til brødet er udtørret, men ikke brunet (ca. 10-15 min.)
- Imens laves sovsen. Opvarm olivenolien i en gryde. Tilsæt de hakkede løg, og lad dem stege til de er begyndt at blive bløde (ca. 5 min.).
- Tilsæt nu hvidløg, tomatpure, kanelstænger og saffron. Lad det stege i ca. 1 min. og tilsæt derefter salt og peber. Hæld 1 l. vand i gryden sammen med de to bouillonterninger. Lad gryden komme i kog under omrøring. Lad sovsen simre under låg imens kødbollerne laves. Rør jævnligt.
- Hæld de bagte brødterninger i en skål sammen med mælken. Rør indtil mælken er helt absorberet i brødet. Tilsæt hakket kød, æg, presset hvidløg, krydderier og salt og peber i skålen. Tilsæt nu 3 spsk. af henholdsvis den hakkede persille, de hakkede koriander og de hakkede forårsløg (således at der gemmes 1 spsk. af hver til servering).
- Med hænderne blandes alle ingredienserne grundigt sammen. Rul kødboller med hænderne i golfboldstørrelse.
- Vend kødbollerne i melet, og steg dem i en gryde i olivenolien ca. 2 min. på hver side. Kødbollerne behøver ikke at blive helt gennemstegte, men de skal være brunede. De brunede kødboller puttes løbende, som de bliver færdige, i gryden med sovsen.
- Sæt varmen på gryden med sovsen og kødbollerne til medium, og lad grydens indhold koge i 20-25 min. Smag til med cayennepeber, salt og peber.
- Mens kødbollerne simrer, koges couscous efter anvisningen på pakken, og rosinerne blødgøres i et glas med kogende vand.
- Bland olien i den færdigkogte couscous. Dræn rosinerne og rør dem i couscous sammen med salt og peber.
- Server couscous med kødboller og sovs ovenpå.